A mosószer eredete

A mosószer és az eredete

Napjainkban a mosószer életünk egy elengedhetetlen része a tisztaságunkat és higiéniánkat illetően.

Ma már elképzelhetetlennek tartjuk, hogy nem megfelelő tisztasággal lépjünk ki lakásunkból. Mindannyiunk számára fontos a tisztaság Önmagunkra és környezetünkre nézve is.

Vajon honnan eredhet mosószereink története?

Ha visszatekintünk a régmúltra talán mindenkiben él egy kép, ahogy ősanyáink a patak partján, nehéz munka árán szabadultak meg textíliájuk foltjától.

Ekkor rá is döbbenünk, hogy mennyire szerencsés a Ma embere!

Ha röviden teszünk egy kis időutazást és visszanézünk mosószereink elődjére biztos vagyok benne, hogy mindenki másképp fog tekinteni a jelenlegi mosószerére.

A textíliák tisztítására használt első mosószerféle, a szappan. Ezt a ma is ismert anyagot a gallok és a germánok találták fel, azonban ezekben az időkben főleg a haj sárgítására használták. Egyes forrásaink szerint közönséges mosószerként, folt tisztítására egy meglehetősen különös, és meghökkentő dolgot használtak: rothadt vizeletet.

Annak idején elődeink szappanjaikat főleg szappanos levelű növényekből, magas illóolaj tartalmú zöldellőkből valamint állati zsír felhasználásával készítették.

A rómaiak a kecskezsírt és a hamut részesítették előnyben.

A középkorban is igen kényes és időigényes feladatnak számított a mosás. Télen a szegényebb családok inkább le is mondtak a tiszta ruhákról, ugyan is nehéz volt hozzájutni meleg vízhez, és a szárítás is gondot jelentett.

Ekkor főleg szappanfüvet, illatos levendulát és még mindig a hamuzsírt használták mosószer gyanánt.

A helyzet sokáig nem változott a mosószer területén.

A mai értelembe vett szintetikus folyékony mosószer az 1950-es években dobták piacra és mivel hatékonynak bizonyult a mosódoboknál is így ez a fajta mosószer terjedt el igazán és mind a mai napig használjuk.

Láthatjuk tehát, hogy évszázadokkal ezelőtt is mennyire találékonyak voltak az emberek és már azokban az időkben is igény tartottak önmaguk tisztaságára.

Ez alatt a rövid „utazás” alatt is érzékelhetjük azt az óriási utat, amit emberiségünk tett, meg amíg elértük a mai értelembe vett mosószer fogalmát.

Hála az igényes és környezet kímélő tudattal rendelkező cégeknek és embereknek nem kell lemondanunk az illatos és tiszta ruhákról környezetünk megvédése érdekében, hiszen meglehetősen kímélőek is tudnak lenni egyes mosószerek.